Skip Ribbon Commands
Skip to main content
ajankohtaista1

Rehtorin tervehdys

25 maaliskuu 2020

Siirtyminen etäopiskeluun neljännen jakson lopulla tapahtui nopeasti ilman valmistautumisaikaa viranomaisten ja yhteiskunnan päättäjien harkittua sosiaalisen eristämisen epidemian tässä vaiheessa tarpeelliseksi toimenpiteeksi. Nopea siirtyminen etäopiskeluun on vaatinut meiltä jokaiselta venymistä ja uusien taitojen omaksumista. On ollut hienoa havaita, kuinka syntyneessä haasteellisessa tilanteessa te - lyseon väki - olette ottaneet tilanteen haltuunne. Se valaa uskoa siihen, että selviämme tästä ja jatkamme entistä vahvempina. Alla olevassa tiedotteessa muutamia käytännön asioita huomioitavaksi.


Hyvä Vaasan lyseon lukio opiskelija ja kotiväki

Uusi tilanne on varmaan aiheuttanut monenlaista huolta ja harmia. Miten verkkotyövälineillä opiskellaan? Miksi en saa yhteyttä tai miksi yhteyteni katkeilevat? Miten pärjään uuden tyyppisissä kokeissa? Ovatko ne vaikeita? Mitä arvosanoilleni tapahtuu ja pysyvätkö numeroni ennallaan?

Tilanne on opettajille yhtä uusi kuin opiskelijoille. Ehkä on jopa niin, että te, opiskelijat, olette valmiimpia tämän tyyppiseen opiskeluun kuin opettajanne. Nyt me kaikki opettelemme uutta ja uuden oppiminen vie aikansa. Kyllä tämä tästä lähtee sujumaan. Olemme jo muutamassa päivässä oppineet verkko-opettamisesta ja -opiskelusta melkoisesti.

Verkkoyhteyksien katkeileminen johtuu verkkojen kuormittumisesta. Tilanne pitäisi nyt olla korjaantunut, kun kapasiteettia on kasvatettu.

Arvosanoista: Toivon, että ette liiaksi murehdi arvosanojanne. Uuden tyyppiset kokeet saattavat aiheuttaa yllätyksiä niin opettajille kuin opiskelijoillekin. Voi olla, että suoriutuminen kokeessa ei vastaa totuttua tasoa. Siksi haluankin muistuttaa, että kokeesta saadut numerot ja kurssista saadut arvosanat ovat toissijaisia asioita oppimisenne rinnalla. Oppiminen on ensisijaista. Sille perustuu jatkossa suoriutumisesi lukio-opinnoissa ja yo-kirjoituksissa. Oppiminen on tulevan yleisivistyksesi perusta ja se yhdessä opiskelutaitosi kehittymisen kanssa luo edellytykset elinikäiselle oppimisellesi. Siksi ei ole syytä murehtia yksittäisestä huonosta arvosanasta, jos oppimisesi muuten edistyy kokonaisuutena hyvin. Oppimisesi luo perustaa sinun tulevaisuutesi hyvinvoinnille.

Sanomattakin on selvää, että mahdollisesti syntyvät tilaisuudet vilppiin kokeissa tai opiskelutehtävissä on syytä jättää käyttämättä, koska vilpillisellä toiminnalla et saavuta mitään todellista etua itsellesi. Vilpilliseen toimintaa puututaan niin kuin tähänkin asti.

Läsnäolosta: Opetusta annetaan 5. jakson alusta lukujärjestyksen mukaisessa aikataulussa, ellei opettaja toisin ole ilmoittanut. Tämä on tarkoituksenmukaisin tapa järjestää etäopetus niin, että päivärytmi säilyy ja voimme edelleen jakaa päivämme opiskeluaikaan ja vapaa-aikaan. Tunneilla on oltava läsnä, ellet ole saanut tuntia pitävältä opettajalta lupaa poissaoloon. Selvitä poissaolosi.

Huolista, murheista ja ilon aiheista: Tilanteen ollessa poikeuksellinen muista, että lyseon hyvinvointityö jatkuu. Ole opiskeluun liittyvissä pulmatilanteissa yhteydessä kurssia pitävään opettajaan ja muuten ryhmänohjaajaan. Opinto-ohjaajasi on edelleen tukenasi pohtiessasi opintojasi, erityisopettajamme Markku Joensuu tukee oppimisvaikeuksissa. Ota yhteyttä kuraattori Anu Ramsilaan, jos sinulla on hyvinvointiisi liittyviä huolia. 

Pidä yhteyttä opiskelutovereihisi, äläkä jää yksin. Pidä huolta itsestäsi. Maailman uutisia seuratessa voimme olla onnellisia, että meillä on yhteiskunta, joka on varautunut pitämään meistä huolta poikkeuksellisissakin tilanteissa. Tehkäämme me kukin osamme tässä tilanteessa.

Jaakko Perttu

rehtori​