Skip Ribbon Commands
Skip to main content
shkisetyo-kirjoitukset
Yo-kirjoitukset tietokoneella

Kaikkea sähköisiin kirjoituksiin liittyvää tietoa löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Opiskelija tuo kokeeseen oman kannettavan tietokoneen, verkkolaturin, langalliset kuulokkeet ja halutessaan langallisen hiiren. Lisäksi kokeeseen on tuotava nettiadapteri, jos oma kannettava sitä vaatii, sillä koe tehdään langallisessa netissä. Kokeeseen on saavuttava hyvissä ajoin.

Koetilanteessa kone käynnistetään Ylioppilastutkintolautakunnan lähettämältä USB-muistitikulta, jolloin siihen latautuu Digabi-käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmä estää koneessa ennestään olevien tiedostojen lukemisen, ja vain muistitikulla valmiina olevia ohjelmia voi kokeessa käyttää. Vastaukset tallentuvat ensin koulun palvelinkoneelle ja siitä ylioppilastutkintolautakunnan järjestelmään. Lue tutkintolautakunnan ohje: www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille/opiskelijanohje

Minkälainen tietokone?

"Tavallinen" kannettava tietokone, se voi olla vanha ja hidas, koneen teholla ei ole suurta merkitystä. Kone pitää saada käynnistymään muistitikulta (tätä voi kokeilla vaikka jo heti) ja siinä on oltava langallisen verkon liitäntä sekä mahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni. Uuden koneen ostajan kannattaa varmistaa myyjältä, että kone on Abitti (Digabi) -yhteensopiva, ja monet tietokoneliikkeet ovat testanneet myymänsä koneet. 
Taustatietoa esimerkiksi linkistä www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/

Koulun kurssikokeissa voi käyttää langatonta verkkoa.

Macbook

Kun järjestelmätikun kiinnittää Macin usb-liitäntään ja käynnistää koneen Alt-näppäin pohjassa, voi valita käyttöjärjestelmän. Jos Macbookissa on retina-näyttö, teksti ruudulla on kovin pientä. Näytön resoluutiota säätämällä asia korjaantuu:
ohje Maceille
Yo-koe tehdään langallisessa verkossa, joten uusiin Macbookeihin tarvitaan vielä adapteri (esim. USB - ethernet tai Thunderbolt - ethernet). Thunderbolt-adapterin toimivuudesta ei ole löytynyt vielä tietoa.

Uusissa Macbookeissa, joissa on hyvin vähän liittimiä, tarvitaan usb-hubi (jakaja, halvimmillaan 10 euron luokkaa). Koneeseen on saatava yo-kokeissa kiinni verkkoliitin, kuuloke-mikrofoni ja mahdollisesti hiiri. Langattomia lisälaitteita ei saa käyttää yo-kokeissa.

PC, Windows 10

Useimmissa Windows 10 -koneissa (tai Windows 8 -koneissa) muistitikkukäynnistys onnistuu näin:
ohje Windows 10 -koneille
Jos koneessa ei ole langallisen verkon ethernet-liitäntää, tarvitaan yo-kirjoituksissa USB-liitäntään kiinnitettävä adapteri. Ja kuten edellä on todettu: koneeseen on saatava yo-kokeissa kiinni verkkoliitin, kuuloke-mikrofoni ja mahdollisesti hiiri. Langattomia lisälaitteita ei saa käyttää yo-kokeissa.

PC, Windows 7 tai muu käyttöjärjestelmä

Näissä koneissa toimitaan seuraavasti:
1) Sammutetaan kone (kokonaan, ei vain lepotilaan)
2) Kiinnitetään käynnistystikku USB-liitäntään
3) Käynnistetään kone virtanäppäimestä ja painetaan heti koneen mallista riippuva näppäin pohjaan
4) Odotetaan, kunnes käynnistysvalikko tulee näkyviin. Siitä valitaan USB Hard Drive tai vastaava.

Kohdassa 3 mainittu näppäin pitää etsiä oman koneen merkin ja mallin avulla (esim. Google-haku Acer-koneille: Acer boot options key tai Acer boot key. Tarkempi mallimerkintä haussa auttaa.

Näppäimistä on koottu listaa esim. sivuille https://www.desertcrystal.com/bootkeys ja https://craftedflash.com/info/how-boot-computer-from-usb-flash-drive
Nämä sivustot latautuvat joskus vähän epävarmasti.

Käyttöjärjestelmän kokeilu

Omaa kannettavaa voi todella testata vaika heti: ohjeet ja tarvittavat tiedostot osoitteessa
https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/usb-tikkujen-kirjoittaminen/​​

Mitä ohjelmia on käytettävissä?

Ohjelmaluettelo on osoitteessa www.abitti.fi/fi/ohjeet/koejarjestelman-oheisohjelmat/
Ohjelmat ovat enimmäkseen sellaisia, että ne voi ladata ilmaiseksi ja asentaa suoraan omaan koneeseen (Windowsiin, Linuxiin, Maciin), joten niitä voi käyttää jatkuvasti normaalin koneella työskentelyn yhteydessä. Ainakin LibreOffice-ohjelmapaketti kannattaa ottaa käyttöön.
https://fi.libreoffice.org/

Ohjelmistovalikoimassa on myös muutama kaupallinen erikoisohjelmisto (LoggerPro, MAOL taulukkokirja digikirjana sekä laskinvalmistajien ohjelmat). Näitä kaikkia ei muistitikun kokeiluversioissa voi olla mukana lisenssirajoitusten vuoksi.